Älä hyppää jokaiseen junaan


Näkemyksiä ja ajatuksia tulevaisuuden työstä on ilma sakeana. Jotkut liikkuvat enemmänkin eteerisessä yläpilvessä, mutta paljon on myös käytännönläheisempiä ajatuksia siitä, miten tulevaisuuteen pitäisi valmistautua.

Yksi keskeisistä kysymyksistä on, viekö teknologia meiltä työt ja pakottaa suuret joukot keikkatyöläisiksi alustatalouteen vai ei? Miten käy työpaikoille ja työsuhteille? Osittain pelot ovat turhia, esimerkiksi Iso- Britanniassa vuoden 2011 jälkeen on syntynyt 31 miljoonaa uutta työpaikkaa ja työttömyys on alimmillaan 45 vuoteen. Samaan aikaan on kuitenkin hävinnyt suorittavia töitä esim. kauppojen kassoilta tai julkisen hallinnon tehtävistä. (a field guide to the future of work)

Vaikka monista asioista on erilaisia näkemyksiä, yhdestä ilmiöstä, työn intensifikaatiosta, ollaan kutakuinkin samaa mieltä. Vauhti kiihtyy koko ajan. Teknologiavetoisuuden lisääntyessä reagointinopeus eri asioihin kiihtyy samalla kun työn ja vapaa-ajan raja hälvenee. Tätä tutkitaan Suomessa esimerkiksi Jyväskylän ja Tampereen yliopistoissa Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa.

Tutkimushankkeessa tarkastellaan vaikutuksia työntekijöiden hyvinvointiin ja työssä suoriutumiseen sekä etsitään selviytymiskeinoja näihin uudella tavalla kuormittaviin työoloihin.

Tähän mennessä on jo todettu, että olennaista on löytää fokus omalle työlle - kun uusia mielenkiintoisia asioita tulvii tietoisuuteen, on helppo innostua kaikesta. Huomion hajottaminen voi kuitenkin helposti johtaa tehottomaan puuhasteluun ja loppuun palamiseen. Tätä taitoa tarvitaan myös itseohjautuvuuden lisääntyessä. Toinen olennainen kyky on osata henkisesti irrottautua työstä. Nyt kun intohimo on tuotu myös työelämäpuheeseen, on viisautta osata säädellä sen roihua. Tutkimus jatkuu vielä, joten lisätuloksia odotellaan mielenkiinnolla.

Työhyvinvoinnin ja kehittämisen ammattilaiset ovat jo aiemmin todenneet, että tulevaisuuden maailmassa tarvitaan entistä enemmän itsesäätelytaitoja ja psykologista pääomaa. Luovuutemme ja suorituskykymme ei toimi, ellemme löydä keinoja johtaa omaa ajatteluamme ja säädellä voimavarojamme. Henkinen ylikunto uhkaa, jollei elämään mahdu palauttavia jaksoja. Ja ei, loma kerran vuodessa ei ole riittävä ratkaisu vaan elpymistä olisi oltava päivittäin.

Psykologinen pääoma alkaa syntyä jo lapsuudesta ja kehittyy elämän aikana niin erilaisten elämänkokemusten kuin omien tietoisten valintojen myötä. Tutkimuksen mukaan* noin 50 prosenttia olisi kasvatuksen ja perimän tuottamaa mutta siihen toiseen puoleen voidaan tietoisesti vaikuttaa. Siksi omaa psykologista pääomaa - toiveikkuutta, optimismia, sinnikkyyttä ja itseluottamusta voidaan tavoitteellisesti kehittää esimerkiksi coachingin avulla niin ryhmä- kuin yksilötasolla.

Psykologiseen pääomaan liittyvä sinnikkyys, resilienssi, on ollut esillä paljon omana teemanaan. Resilienssi on enemmän kuin kyky palautua kuormittavista tilanteista. Se on myös muutoskyvykkyyttä, joustavaa ajattelua. Sen vahvistamiseen kannattaa panostaa, sillä tarvitsemme kaikki, niin nyt kuin tulevaisuudessa, entistä enemmän kykyä ratkaisukeskeiseen ajatteluun, realismia ja holistista näkemystä oman fokuksemme määrittelyyn, jotta löytäisimme työmme merkityksellisyyden ja elämän, jota haluamme elää.

*The Mediating Role of Psychological Capital in the Supportive Organizational Climate–Employee Performance Relationship; Luthans, Norman, Avolio & Avey, 2008

Tuovi Haikala on auttanut monenlaisissa tehtävissä toimivia asiakkaitaan resilienssin ja itsesäätelyn kehittämisessä. Asiakkaiden usein mainitsemia hyötyjä ovat mm. stressinhallinnan paraneminen, motivaation vahvistuminen, ratkaisukeskeisyyden lisääntyminen sekä avoimuuden ja vuorovaikutuksen paraneminen.

tuovi.haikala@businesscoaching.fi

#TuoviHaikala

BCC Business Coaching Center Oy

Mechelininkatu 13, 00100 Helsinki, Finland

info@businesscoaching.fi

+358 10 421 3600

y-tunnus/VAT Number 2107152-9

  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter

Sivustollamme käytetään evästeitä- lisätietoa

We use cookies- more info