Kenellä on varaa huonoon johtamiseen?


Millaisella johtajuudella selviämme menestyksellä huomiseen - ja siitä eteenpäin? Tarvitsemme menestyviä yrityksiä, ja menestykseen tarvitaan hyvää johtamista ja hyvinvoivia ihmisiä. Mikä on syy ja mikä on seuraus? Osaavia ja työssään hyvinvoivia ihmisiä tarvitaan täyttämään asiakkaiden muuttuvat tarpeet. Hyvällä asenteella ja tehokkaasti. Valitettavasti törmäämme harmillisen usein tapauksiin, joissa henkilöstöltä ja johdolta on puuttunut jompikumpi tai molemmat.

Onneksi on myös hyviä ja kannustavia esimerkkejä yrityksistä, jotka panostavat hyvään johtamiseen ja ihmisten hyvinvointiin, ja jotka siten ovat myös menestyviä. Tällaisten esimerkkien toivoo auttavan muita tiellään kohti parempaa. Väitän, että yrityksen hyvän johtamisen pohja rakennetaan yrityksessä vallitsevan, erityisesti ylimmän johdon, ihmiskäsityksen päälle.

Oli hienoa tutustua vuoden 2018 parhaaksi yritykseksi Great Place to Work -kilpailussa valitun DNA:n asenteisiin ja toimintaan sen pyrkimyksissä olla erinomainen työnantaja, joka on yksi sen strategisista tavoitteista. DNA osoittaa käytännössä, että pitkäjänteisellä ja aktiivisella johtamis- ja kehittämistyöllä on merkitystä moneen menestyksen mittariin. (-> Lue lisää Business Coaching Magazine -lehdestä)

Nyt on myös saatu asiasta tuoretta tutkimustietoa (Johtaminen ja tuottavuus. Henkilöstön johtaminen menestystekijänä. 2019. Tekijät Ossi Aura, Juha Eskelinen, Guy Ahonen, Timo Kuosmanen.) Hyvän johtamisen merkitys ihmisten hyvinvointiin ja yrityksen menestykseen kannattavuudella mitattuna ei enää pitäisi olla mikään uusi tulos. Hämmästyttävää on, etteivät kaikki yritykset panosta siihen täysillä. Kenellä on enää varaa huonoon johtamiseen?

Hyvää tuottavuutta ennakoivia indikaattoreita ovat tutkimuksen mukaan muun muassa esimiestyön parantaminen työhyvinvoinnin tukemiseksi sekä henkilöstön jatkuva kehittäminen. Kehittämiskohteiden valinta pitää tehdä osana strategiatyötä pitkän aikavälin menestyksen varmistamiseksi. ”Millä kyvykkyyksillä toteutamme taloudelliset tavoitteet seuraavien kuukausien, ensi vuoden ja tulevien vuosien aikana?” Hyvän johtamisen ja henkilöstön kehittämisen pitää tukea yrityksen strategisia tavoitteita, jos halutaan vaikutuksia tuottavuuteen. Ja lisäksi, ottamalla henkilöstö mukaan strategiatyöhön lisätään motivaatiota ja sitoutumista.Yhtenä tutkimuksen suosituksena oli johtajuuden kehittäminen koko esimieskunnassa. Riittävät ajalliset ja taloudelliset resurssit johtajuuden kehittämiseen ja toteuttamiseen vaativat investointeja oikeasti merkittäviin asioihin, mutta ROI on selvästi osoitettavissa.

Miksi kuitenkin jatkuvasti törmätään huonoon johtamiseen? Mielessäni laitan tämän kysymyksen samaan kategoriaan kuin: miksi meillä on koulukiusaamista tai miksi käydään sotia? Ihmisten oletetaan olevan rationaalisia ja järjellään ajattelevia, mutta usein toiminta on ulkopuolelta katsottuna vailla arkijärkeä. Joskus auttaakin, että tilannetta ratkotaankin sellaisen ulkopuolisen avulla, jolla ei ole tunnesiteitä organisaation ja jolla on vapaus ottaa puheeksi hankaliakin asioita.

Hämmästyttävää on, että kehitys tuntuu olevan kovin hidasta, välillä mennään jopa väärään suuntaan. Pysyvää tuntuu olevan vain se, että koko ajan täytyy asioiden hyväksi tehdä konkreettisia tekoja, pelkät puheet ja suunnitelmat eivät riitä. Lohdullista on, että näiden konkreettisten tekojen vaikutus näkyy kyllä käytännössä hyvinä tuloksina. Strategisen tuominen arkeen hyvällä johtamisella lisää menestystä. Keep on going!

Kirjoittaja on Heli Alén, jolla on kokemusta johtamisen, HR:n ja strategisen arjen kehittämisestä useamman vuosikymmenen ajalta. Hän on ollut mukana rakentamassa kestävää menestystä sekä johtajana, asiantuntijana ja organisaationkehittäjänä että ulkopuolisen konsultin ja coachin roolissa.

Voit lukea tästä Helin jutun siitä, kuinka 'pinkki lanka' ohjaa uudistumista DNA:lla tai koko Business Coaching Magazinen, jossa juttu on julkaistu tästä.

#HeliAlén

BCC Business Coaching Center Oy

Mechelininkatu 13, 00100 Helsinki, Finland

info@businesscoaching.fi

+358 10 421 3600

y-tunnus/VAT Number 2107152-9

  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter

Sivustollamme käytetään evästeitä- lisätietoa

We use cookies- more info