Kun tarvitset coachia, älä valitse shamaania


Kuka vain voi kutsua itseään coachiksi. Itselleen sopivaa, ammattitaitoista ja kokenutta coachia etsiessä kannattaakin olla tarkkana. Mihin ammattimaista coachingia hakevan ostajan kannattaa kiinnittää huomiota?

Coaching ja erilaiset valmennukset ovat vakiinnuttaneet paikkansa organisaatioiden kehittämismuotoina. Liike-elämän lisäksi coachingia on tarjolla myös monilla muilla elämän alueilla. Kehitys on ollut vauhdikasta ja palveluntarjoajien määrä on viime vuosina kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti. Kysynnän kasvu on innoittanut myös monenlaisia itseoppineita ja mutuun perustuvia valmennus- ja sparrailupalveluita myymään omia palveluitaan nimellä coaching.

Tanja Vasama pohdiskeli kolumnissaan (HS 20.3.2016) trendikkääksi noussutta valmennusbisnestä valitettavan totuudenmukaisesti: ”Valmennusbisnes on villi ala. Coacheiksi kutsuvat itseään niin akateemisesti tunnustetut johtamiskoulutusten valmentajat kuin enkelikursseja, shamaanihoitoja, rumpuenergiaa, selvänäköä ja reikihoitoja tarjoavat elämäntapavalmentajat. Certified coach -nimike kertoo usein vasta sen, että valmentaja on käynyt jonkin koulutuksen ja saanut siitä todistuksen.” Lainaus Vasaman artikkelista kiteyttää syyn alan villiyteen. Valmentaminen tai coaching ei ole virallisesti säädeltyä, eikä coach- tai businesscoach-nimikkeiden käyttöä valvota mitenkään. Kuka vain voi kutsua itseään coachiksi.

Se, että tarjolla on erilaisia uskomushoitoja ja poppamiehiä, ei vähennä koulutettujen ja kokeneiden lääkäreiden ammattitaitoa ja tarpeellisuutta. Samaa voi todeta coachingista. Ammattimaisen, koulutetun ja kokeneen coachin avulla on mahdollista saada aikaan kestäviä vaikutuksia sekä henkilökohtaisella että organisaation tasolla.

Ostajan voi olla vaikeaa selvittää coachin todellista ammattitaitoa tai edes hahmottaa millä kriteereillä coachia tulisi arvioida. Vaikka on tärkeää, että kemiat kohtaavat, ei coachia kuitenkaan kannata valita pelkän mukavan persoonallisuuden perusteella. Ja sanomattakin lienee selvää, että esimerkiksi shamaanihoitajan pätevyys ei sinällään tee kenestäkään ansioitunutta coachia.

Coachia valitessa on hyvä ensimmäiseksi tarkistaa, että tämän coaching-koulutus ja -kokemus ovat riittävät. Coachilta kannattaa tiedustella mikä on hänen coach-koulutustaustansa ja tarkistaa onko kyseessä laadukas, pätevältä taholta saatu sertifiointi vai vaikkapa yhden päivän mittainen kurssi. Laadukkaan koulutuksen käynyt coach on joutunut osoittamaan taitonsa lukuisilla tavoilla erilaisissa harjoitus- ja näyttötilanteissa, sekä saanut ammattilaisilta ohjausta ja palautetta työstään.

Myös coaching-kokemuksesta on myös hyvä kysyä coachilta heti kättelyssä. Kuinka paljon ja millaisten asiakkaiden kanssa hän on aiemmin työskennellyt?

Vaikka coaching-alaa ei mikään virallinen taho valvokaan, on coachin mahdollista osoittaa ammatillista pätevyyttään hakemalla jonkin vertaisorganisaation tai kattojärjestön sertifiointia. Näin asiakas voi helposti tarkistaa kyseisen tahon asettamat kriteerit. Suomessa coacheja sertifioi esimerkiksi International Coach Federation (ICF), jolla on täällä myös oma paikallisjaosto.

Kuinka asiakas sitten saa selville, onko coach sertifioitu vai ei? Tässä pätee vanha vitsi: ”Mistä tiedät, että coachilla on ICF-sertifiointi?” ” Ei hätää, hän kyllä kertoo sen itse.” Näin siksi, että sertifioitu coach on tehnyt paljon töitä saavuttaakseen sertifiointinsa, joten hän kyllä yleensä mainitsee asian CV:ssä, nettisivuilla tai keskustelussa. ICF-sertifioinnin saadakseen coachin tulee ensin käydä määritellyt laatu- ja sisältöstandardit täyttävä peruskoulutus ja kerryttää tietty määrä todennettua coaching-kokemusta. Lisäksi hänen tulee jatkuvasti kerryttää coach-kokemustaan ja kehittää osaamistaan pitääkseen sertifiointinsa.

Kun olet selvittänyt coachin ammattipätevyyden, joka siis koostuu sekä koulutuksesta että coaching-työkokemuksesta, kannattaa vielä varmistaa miten hän tyypillisesti mittaa coaching-prosessiensa vaikuttavuutta. Millaisilla mittareilla hän omaa työtään arvioi? Kun coach osaa vastata tähän kysymykseen, on todennäköistä, että omankin prosessisi vaikuttavuus paranee ja saat edistymisestäsi prosessin aikana selkeän näkemyksen.

Kun edellä mainitut perusasiat ovat kunnossa, voit seuraavaksi perehtyä muihin itsellesi tärkeisiin tekijöihin. Esimerkiksi minkä tyyppisestä coaching-työstä kokemus koostuu, puhuuko coach ”samaa kieltä” kanssasi, millaiseen teoreettiseen viitekehykseen hän työnsä pohjaa ja tuntuuko sinusta että voit täysin luottaa häneen henkilönä ja ammattilaisena.

Ammattimainen, kokenut coach osaa myös tutustumistapaamisessa itse arvioida yhdessä kanssasi onko hän sopiva coach juuri sinun tilanteessasi. Ja muuten: alan eettisiin periaatteisiin sitoutunut ammatticoach kertoo sinulle senkin, jos hän ei jostain syystä sitä ole – ja ohjaa sinut sopivamman kollegan juttusille.

Karoliina Salovaara on työskennellyt vuosien ajan coaching-hankkeiden projektinhallinnan ja palveluprosessien kehittämisen parissa.

Artikkeli on julkaistu Business Coaching Magasinessa 1/2017. Voit lukea koko lehden ja tilata sen jatkossa sähköpostiisi täältä.

#KaroliinaSalovaara #Coaching

BCC Business Coaching Center Oy

Mechelininkatu 13, 00100 Helsinki, Finland

info@businesscoaching.fi

+358 10 421 3600

y-tunnus/VAT Number 2107152-9

  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter

Sivustollamme käytetään evästeitä- lisätietoa

We use cookies- more info