Case: Rightware - Kun vanha strategia ei enää riitä


Kasvu tuo start-up-yritykselle johtamiseen ja toimintatapoihin liittyviä haasteita

Rightware?

Rightware on kuusi vuotta nuori markkinajohtaja autoteollisuuden ohjelmistojen kehittäjänä.

Rightwaren globaalia liiketoimintaa kehittää tällä hetkellä noin 50 henkilöä. Kasvuvauhti on kova - myynti tuplaantuu vuosittain ja henkilöstö kasvaa tahdilla 10 henkilöä vuodessa.

Vuoden 2017 alussa yhtiö siirtyi 64 miljoonan yrityskaupalla kiinalaisyhtiö Thundersoftin omistukseen.

Rightwaren toimitusjohtaja Jonas Geustin mukaan haasteet liittyvät keskeisesti kasvuun ja johtamiseen. Rightware on toiminut tähän saakka hyvin voimakkaasti start-up -moodissa. Sille tunnusomaista ovat erityisesti toiminnan joustavuus ja tilanneherkkyys. Nämä ovat erinomaisia ominaisuuksia, joiden avulla Rightware on päässyt merkittäväksi kansainväliseksi tekijäksi voimakkaasti kilpailluilla markkinoilla. Menestyksen tuoma kasvu on tuonut mukanaan uusia tarpeita - tarvitaan enemmän systematiikkaa ja skaalautuvuutta toiminnalle. Samalla on tärkeää säilyttää start-up -vaiheen dynaamisuus ja tilanneherkkyys. Kasvu tuo myös haasteita uusien ihmisten myötä. "Miten saada uudet ihmiset mukaan oikealla tavalla - hyväksyä uudet ajatukset, joita tarvitaan menestymiseen ja samalla vaalia yrityksen omaa haluttua toimintatapaa".

Rightwaren toimitusjohtaja Jonas Geust

Kuva: Rightware

MITÄ SÄILYTTÄÄ JA MITÄ MUUTTAA

Kasvu tuo johtamiseen omat erityishaasteet. Rightwaren johtoryhmän jäsenet ovat yhdessä tiedostaneet, että ne tavat, jotka tähän asti ovat toimineet, eivät välttämättä toimi jatkossa. Samaan aikaan johtoryhmä on voimakkaasti yhtä mieltä siitä, että nykyisessä tavassa toimia on paljon sellaista, mitä halutaan säilyttää myös tulevaisuudessa. Mitä säilyttää ja mitä muuttaa? Tähän kysymykseen Rightware haki vastausta koko organisaatiolta. Syksyllä 2016 toteutetussa prosessissa käytännössä kaikki Rightwaren työntekijät olivat mukana pohtimassa ja määrittämässä Rightwaren toivottua toimintatapaa (Way of Working). Asiaa pohdittiin avoimesti liiketoiminnan tavoitteiden ja kahden avainkysymyksen kautta:

a) Mitä haluamme säilyttää ja

b) mitä meidän pitää muuttaa

että saavutamme liiketoiminnan tavoitteet?

Kehittämisessä käytetään vahvasti coachingia. Toimintatapa-työpajat on toteutettu coachaavalla otteella. Johtoryhmää kehitetään yksilöiden coaching-prosesseilla, mikä on myös osa kehittämisen ohjelmaa.

COACHINGIN HYÖTYJÄ JA HAASTEITA

Vaikka tällä hetkellä voi näyttää siltä, että coaching on tietoisesti valittu tapa kehittää Rightwaren toimintaa, sattumalla on ollut sormensa pelissä. Alunperin Geust lähti hakemaan ratkaisua nimenomaan johtoryhmän kehittämiseen. "Kehittämisen fokus oli kahdessa asiassa: yrityksen strategiassa ja johtoryhmän yhteistoiminnassa. Ensimmäisessä kehittämisen työpajassa ilmeni, että jatkolle olisi kysyntää monellakin rintamalla. Näistä on toteutettu koko henkilöstön osallistava Rightware Ways of Working -kehittämisen prosessi. Joidenkin yksilöiden coaching-prosessi on menossa ja johtoryhmän coaching-prosessi alkamassa."

Geustin saaman palautteen perusteella coaching on tuonut hyötyä Rightwarelle usealla tavalla.

- Se on yhdistänyt porukan kielenkäyttöä - Way of Working - avainsanat on avattu konkreettisiksi esimerkeiksi.

- Se on tuonut perspektiiviä tekemiseen

- Se on tuonut yksilöille työkaluja ja ratkaisuja ongelmatilanteisiin

- Se on nostanut tietoisuutta siitä, millainen yritys Rightware on ja millainen se haluaa olla

Coachingilla on myös haasteita. Keskeisin niistä on tavoitteiden asettaminen ja mittaaminen. "Mihin prosessilla pyritään ja mitä sillä saadaan? Miten aikaansaannoksia mitataan? Viimekädessä coachingin tulee tukea liiketoiminnan tavoitteita. Yksilöcoachingissa sen tulee tukea myös yksilöiden tavoitteita." Molempia tavoitteita, liiketoiminnan ja yksilöiden, on opittava selkeämmin asettamaan ja asettamisen jälkeen seuraamaan. Tässä on paljon opittavaa johdolla, kaikilla esimiehillä sekä myös coacheilla.

Miltä Rightwaren tulevaisuus sitten näyttää? Mikä rooli coachingilla on tulevaisuudessa?

Rightware tulee olemaan kasvuyritys vielä vuosia. 40% yrityksessä kolmen vuoden päästä työskentelevistä työntekijöistä ei ole vielä edes aloittanut yrityksen palveluksessa. Kasvu tulee olemaan jatkuvien paradoksien kanssa elämistä. "Miten palkata uutta porukkaa niin, että toisaalta otamme uuden osaamisen ja uudet ideat nöyränä vastaan ja toisaalta olemme ylpeitä siitä mitä olemme (saavuttaneet). Miten lisätä struktuuria niin, että se palvelee kasvua ja skaalautuvuutta samalla kun säilytämme dynaamisen tavan toimia ja tilanneherkkyyden?"

Näihin kysymyksiin ei ole olemassa oikeaa tai väärää vastausta. "Kysymys on siitä, että me löydämme meidän ratkaisumme näihin paradokseihin. Coaching auttaa navigoimaan omaa ratkaisuamme kohti."

Ideaalimaailmassa coaching voisi tulevaisuudessa olla Rightwarella "omavarainen johtamistyyli". Matka sinne on vielä pitkä ja vaiherikas.

KIIREEN KESKELLÄ

Realistisesti ajatellen kasvuvaiheen aikana tekemätöntä työtä on loputtomasti. Ulkopuolinen paine tuo kiireellisiä asioita jatkuvasti ratkaistavaksi. Kasvun aikana Geust näkee erityistä hyötyä ulkopuolisesta coachingista. "Coaching tuo tekemiseen rytmiä ja systematiikkaa, jopa ulkoista painetta pitää tärkeitä mahdollistajia yrityksen agendalla. Tällainen on esimerkiksi Ways of Working, joka käytännön kiireessä jää helposti sivuun päivittäisen tekemisen kiirelistalta."

Haastattelun jälkeen Geust toteaa, että coaching-aktiviteetteja jatketaan tammikuun puolella, kunhan pari kiireellistä liiketoiminnan asiaa saadaan ensin pois päiväjärjestyksestä. Varsin tyypillinen tilanne kasvuyrityksen kanssa. Joustavuutta vaaditaan sekä yritykseltä että coachilta.

Artikkeli on julkaistu Business Coaching Magazinessa keväällä 1/2017. Lue julkaistut BCM-lehdet ja tilaa lehti sähköpostiisi TÄSTÄ!

*Kolme päivää haastattelun jälkeen Rightware julkaisi yrityskaupan, joka toi yhtiölle 64 miljoonan sijoituksen kiinlaisyhtiö Thundersoftilta.

http://www.hs.fi/talous/art-2000005012413.html

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalainen-rightware-miljoonadiililla-kiinalaisomistukseen/muCbjgem

Jos haluat kuulla lisää coachingin ja coachaavan otteen hyödyntämisestä organisaation strategisten tavoitteiden edistämiseksi, OTA YHTEYTTÄ!

#Asiakkaidentarinoita #Organisaatiokulttuurista #Ihmistenjohtamisesta

BCC Business Coaching Center Oy

Mechelininkatu 13, 00100 Helsinki, Finland

info@businesscoaching.fi

+358 10 421 3600

y-tunnus/VAT Number 2107152-9

  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter

Sivustollamme käytetään evästeitä- lisätietoa

We use cookies- more info