Mielekäs tasapaino - eteeristä hömppää vai relevanttia liiketoimintaa?


Mitä on mielekäs tasapaino (minulle)? Olen pohtinut tätä viimeisen kahden vuoden aikana varsin paljon. Kysymys on vaivannut mieltäni siinä määrin, että olen pohtimisen lisäksi tosissani pyrkinyt löytämään siihen vastauksen. Sillä seurauksella, että olen uudelleen fokusoinut oman ammatillisen tekemiseni coachingin suuntaan ja vaihtanut yhteistyöverkostoa. Ekstroverttina olen pohtinut dilemmaani useassa eri paikassa ääneen. Jopa siinä määrin, että aloin pelätä pohdintani vaivaavan muita. Yllätyksekseni olen saanut kannustavaa palautetta pohdinnastani eri tahoilta. Suurimman yllätyksen koin, kun pohdin mielekästä tasapainoa ryhmäcoachingin jäsenenä. Ryhmän teemana oli luova kutsumus. On luontevaa pohtia mielekästä tasapainoa osana oman luovan kutsumuksen etsimistä - tässähän liikutaan siellä eteerisen hömpän maastossa. Tällä kertaa pohdintani aihe oli ammatillinen: voinko olla uskottava ammatticoachina, jos itseäni eniten innostava teema - oma niche - on mielekäs tasapaino. Keskustelun aikana toinen osallistuja, yrityksen toimitusjohtaja, sanoi varsin painokkaasti, että mielekkään tasapainon löytäminen on erityisen tärkeää liiketoiminnassa - sille on suunnatonta tarvetta. Yllättävän voimakas kannanotto kannusti minut pohtimaan asiaa lisää - tällä kertaa pohdin mielekkään tasapainon merkitystä yrityksen, en itseni kannalta.

Kun mielekäs tasapaino puuttuu

Informaatiotulva, tehtävien kuorma, epäselvyydet vastuissa, ristiriitaiset tavoitteet, ei aikaa kehittämiselle - varsin tyypillisiä teemoja yrityksissä. Kuulostaako tutulta? Nämä ovat näkyviä merkkejä siitä, mitä tapahtuu, kun mielekäs tasapaino puuttuu. Ratkaisemattomia dilemmoja on vaikka muille jakaa. Yksi ikivihreistä on "Tiedän, että pitäisi kehittää toimintaa, mutta kun käytännössä aika ei riitä siihen, jos haluaa hoitaa kaikki juoksevat asiat." Kun mielekäs tasapaino tämän asian kanssa puuttuu, dilemma jää ratkaisematta. Yhdessä ikään kuin "ajaudutaan" tilaan, jossa kehittämisen puute alkaa syödä energiaa - ensin vähemmän, mutta ajan mittaan yhä vahvemmin. Tämä hiipivä energian valuminen on toinen varma merkki mielekkään tasapainon puuttumisesta.

Kun mielekäs tasapaino löytyy

On ilo kohdata ihmisiä, jotka ovat löytäneet mielekkään tasapainon. Heidän tarinansa eroaa merkittävästi aiemmin kerrotusta. Myös heillä on töissään dilemmoja. Ensimmäinen asia, johon huomioni kiinnittyy, on se, että dilemmat tunnistetaan - nimenomaan dilemmoina. Tämä tietoisuus voisi kuulostaa tältä: "Meidän pitäisi kehittää toimintaa, mutta aika ei näytä riittävän, jos yritämme hoitaa kaikki juoksevat asiat. Tässä on dilemma."

Toinen asia, jossa huomaa eron, on vastuunotto dilemmasta. Ensimmäinen kysymys on, haluammeko hakea ratkaisua dilemmalle? Tämä on vastuunoton ensimmäinen askel. Vastaus voi hyvin olla: emme hae ratkaisua. Tämän aktiivisen päätöksen seurauksena tilanne muuttuu: ""Me emme käytä aikaa toiminnan kehittämiseen, koska meille on tärkeämpää hoitaa kaikki juoksevat asiat." Toinen vaihtoehto on se, että vastaus on: "Kyllä haluamme." Sitten pohdinta siirtyy mielekkään tasapainon hakemiseen - missä määrin käyttää aikaa kehittämiseen ja mitä juoksevia asioita jättää tekemättä. Jälleen vastuunottoa sekä kehittämisen toimenpiteistä ja resursseista että siitä, mitä juoksevia asioita jätetään tekemättä. On helppoa päättää "Joka kuun ensimmäinen perjantai käytetään kehittämiseen. Silloin jätämme juoksevat asiat seuraavalle viikolle." Tällaisia päätöksiä tehdään monessa yrityksessä. Paljon vaikeampaa on toimia päätösten mukaan - tässä on suuria eroja yritysten välillä. Tämä on kolmas asia, jonka mielekkään tasapainon löytäneet henkilöt tekevät - näennäisen vaivattomasti. He pitävät kiinni kehittämispäivästä - ja keskittyvät siinä kehittämisen aktiviteetteihin. He ohjaavat toimintaansa sovitun päätöksen mukaan. Näin ajan kanssa kehittämiselle löytyy oma aikansa - ja ajan kanssa juoksevat asiat hoituvat, ilman merkittävää yskimistä. Käytännössä osallistujat ovat kokeneet tämän mielekkään tasapainon "On tosi ihanaa, että näistä kehi-päivistä pidetään kiinni. Se on henkireikä jokapäiväisen tekemisen keskellä. Se, että meillä on kunnolla aikaa keskittyä tähän auttaa myös yhteistyössä arjessa, kun tutustumme toisiimme paremmin."

Takaisin kysymykseen: Mielekäs tasapaino - eteeristä hömppää vai relevanttia liiketoimintaa?

Uskon vakaasti, että mielekäs tasapaino on relevanttia liiketoimintaa! Uskaltaisin jopa väittää, että mielekäs tasapaino on yritykselle kestävän menestyksen keskeinen energian lähde!

Kirjoittaja: Kenny Niutanen

kenny.niutanen@businesscoaching.fi

#Organisaatiokulttuurista #Itseohjautuvuudesta #KennyNiutanen

BCC Business Coaching Center Oy

Mechelininkatu 13, 00100 Helsinki, Finland

info@businesscoaching.fi

+358 10 421 3600

y-tunnus/VAT Number 2107152-9

  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter

Sivustollamme käytetään evästeitä- lisätietoa

We use cookies- more info