Kun iso mies itkee


Viikonlopun uutiskuvissa on keskitytty näyttämään poliittisten päättäjien vuodattamia kyyneleitä. Se, että useampi media nosti aiheen esiin viikonlopun uutisoinnissa, kertonee siitä, kuinka poikkeuksellisesta ilmiöstä median/yleisön mielestä on kysymys. Joku jopa osasi muistella, kuinka ensimmäistä kertaa tällainen ihme tapahtui kaksi vuotta sitten, kun Jyrki Katainen itki puoluekokouksessa jäähyväisiä jättäessään. Itselleni aiheen nostaminen otsikoihin on huomattavasti hämmentävämpi ilmiö, kuin itse kyyneleet. Harvalla meistä kun pysyy tunteet kurissa, jos intohimo ja tavoitteet ovat suuret, paineet kovat ja onnistumisenhalu korkealla. Kun tilanteeseen liitetään vielä kaikki ne odotukset, joita muut kohdistavat johtajaan, ovat tunteet niin onnistumisten, pettymysten, kuin jäähyväistenkin äärellä todella pinnassa.

Vanha sanonta huipun yksinäisyydestä on tässäkin tapauksessa hyvin ajankohtainen. Hierarkian portaita huipulle noustessa matkakumppanit väistämättä vähenevät. Tämän tosiasian myötä harvenevat myös ventilointikumppanuudet ja palautekanavat kapenevat. Ja yllättäen huomaa, että arjessa on jo runsaasti aiheita, joista ei voi puhua oikeastaan kenellekään. Asioita yksin pohtiessa tunteet ottavat helposti ylivallan ja ajatukset pyörivät kehää. Näin on varmasti käynyt joskus meille jokaiselle. Ei olekaan harvinaista, että tästä syystä juuri ne tunteet ja vahvuudet, jotka parhaimmillaan generoituvat huippusuorituksiksi ja joukkoja liikuttaviksi voimiksi, muuttuvatkin ylikehittyneinä toiminnan esteeksi ja ohjaavat väärille raiteille. Tämän vuoksi toivon sydämestäni, että jokaisella tuuliselta ja paineistetulta paikalta itsensä löytävällä olisi mahdollisuus vähintään yhteen ajattelukumppaniin. Neutraaliin toimijaan, joka ilman omaa agendaa auttaa johtajaa nousemaan asioittensa yläpuolella, tunnistamaan tilanteesta olennaisen, punnitsemaan laaja-alaisemmin päätöksiään, sekä tulemaan tietoisemmaksi omista ajattelu-, tunne- ja toimintaprosesseistaan. Henkilön, jonka edessä on turvallista näyttää myös oma epävarmuutensa ja haavoittuvuutensa, sillä ilman niitä, ei todellista kehitystä voi koskaan tapahtua. Kirjoittaja: Executive Coach Tiina Harmaja tiina.harmaja@businesscoaching.fi puh +358 50 411 5977

#Ihmistenjohtamisesta #TiinaHarmaja

BCC Business Coaching Center Oy

Mechelininkatu 13, 00100 Helsinki, Finland

info@businesscoaching.fi

+358 10 421 3600

y-tunnus/VAT Number 2107152-9

  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter

Sivustollamme käytetään evästeitä- lisätietoa

We use cookies- more info