Miksi ketteröityä


Ketteryys on yksi aikakautemme ehkä kiinnostavimmista ja samalla värittyneimmistä ismeistä. Monet yritysjohtajat ovatkin jo ketteryyden manifestonsa opiskelleet tai ainakin siitä jo vahvasti kiinnostuneet; nähneet ketteröitymisessä mahdollisuuden uuteen menestykseen. Taloutemme on vaikeuksissa ja yrityksissä kaivataan kipeästi yhä kasvavaa tuloksentekokykyä, nopeutta, tehokkuutta ja samalla parempaa laatua. Voiko siis ketteryyden ydinfilosofiaa olla rakastamatta? Sehän lupaa meille noita kaikkia?

Kyllä, kuluneen vuosikymmenen aikana olemme saaneet jo runsaasti todisteita ketterien menetelmien hyödyistä. Lupauksia on todellakin lunastettu. Ketteryys ei kuitenkaan ole mitään taikuutta, siihen ”hurahtaminen” ei pelasta talouttamme eikä tee ihmeitä ilman kovaa työtä, suunnitelmallista sitoutumista ja älykästä johtamista. Vauhtisokeus on vaivannut ketteryyteen siirtymistä. Kyseessä on menetelmistö, josta on ollut liiankin helppoa poimia vain rusinat pullasta niin että pulla itsessään on voinut jäädä vain optiseksi harhaksi. Todellisen ketteryyden onnistuneesti, kurinalaisesti ja syvältä sisäistäneet yritykset myöntävät, että siirtyminen ei ole ollut helppoa, mutta silti se oikea ratkaisu. Nämä yritykset ovat juuri niitä lupausten lunastajia, menestyjiä.

Mikä ketterästi tekemällä siis on paremmin?

Ketterissä menetelmissä ei ole kysymys vapauden lisäämisestä ja kontrollin vähentämisestä entisen, iloisen hippikulttuurin malliin, vaikka ketteryyden julistuksista voisi saada sellaisenkin harhaanjohtavan käsityksen.

Todellisessa ketteryydessä kaikki tekeminen on erityisen kurinalaista toimintaa, samoin kuin erilaiset kontrollit, mittarit ja päätöksentekoprosessi ovat sen johtamismenetelmissä. Todellisen ketteryyden kulttuurin tunnistaa ehkä helpoiten siitä, että sen parissa työskentelevät eivät välttele tai pelkää ongelmien esille nostamista, sen sijaan ongelmia katsotaan rohkeasti silmästä silmään ja ratkaistaan uskomattoman tehokkaasti, yhdessä. Todellinen ketteryys asettaakin aina toimijoilleen tiukan vaatimuksen keskinäisestä tinkimättömästä luottamuksesta ja arvostamisen kulttuurista.

Ketteröitymistä tahtovien yritysten ensimmäisenä päämääränä pinnalta katsottuna on yleensä aina nopeuden lisääminen. Pian huomataan, että päähaaste ei olekaan nopeus vaan tuottavuus. Ketteryydellä on uskomaton kyky pintauttaa ongelmat ja piilossa lymyävät tuottavuuden esteet. Tuottavuuden, tehokkuuden ja laadun haasteet lymyävätkin usein ennustettavuuden ja läpinäkyvyyden puutteessa. Kun näitä ongelmia ei enää haluta piilottaa, ne kyetään ratkaisemaan. Ongelmien rakastaminen onkin vahvuutta!

Tuottavuus, tehokkuus ja laatu ovat tärkeitä parannuskohteita. Ne ovat erittäin tärkeän asian mahdollistajia. Tämä tärkeä asia yritystemme menestymisessä on innovaatiokyky. Ketterästi liikkuvassa maailmassa menestyvät ne, joilla on kykyä synnyttää uusia asiakkaalle todellista arvoa tuottavia ratkaisuja. Siihen taas voimavarat riittävät vain, kun mahdollistajat on laitettu pinnan alta hyvään trimmiin.

Kirjoittaja: Päivi Inki

paivi.inki@businesscoaching.fi

#Organisaatiokulttuurista

BCC Business Coaching Center Oy

Mechelininkatu 13, 00100 Helsinki, Finland

info@businesscoaching.fi

+358 10 421 3600

y-tunnus/VAT Number 2107152-9

  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter

Sivustollamme käytetään evästeitä- lisätietoa

We use cookies- more info